Nem tudom ki fogalmazta meg ennyire olvasmányosan a kutya-ember / ember-kutya fölé-alárendeltség valóságát, de köszönöm! :D

"Végig jártad az összes lépcsőfokot, sikeresen életben tartottál egy szobanövényt, van akváriumod, meg esetleg egy macskád, és kész vagy szintet lépni. Minden vágyad egy kutya. Amúgy is ősi kutyás családból származol, a nagyinál a legjobb barátod Morzsi volt a puli, így már felkészültnek érzed magad egy eb befogadására, hisz mindent tudsz róluk. Hát nem ...

Ki a TENYÉSZTŐ???

Jogi értelemben az akinek a tulajdonában a szuka van, a szó igazi értelmében ennél sokkal-sokkal több!

Az igazi TENYÉSZTŐ mindig azon munkálkodik, hogy a következő generáció jobb, szebb, egészségesebb legyen, mint az előző.


Az ivari ciklus jellemzői és a párosítás optimális idejének meghatározása kutyában  

A humánus kutya egyik alapvető feltétele napjainkban, hogy a tulajdonosok gondoskodjanak kedvenceik túlszaporodásának megelőzéséről és igy a kóbor állatok számának csökkenéséről.
Az első ivarzás megjelenése egyedi eltéréseket mutat. Megfigyelések szerint a pubertás (nemi érés) a kis- és közepes testű fajtáknál korábban, 6-10 hónapos korban következik be, míg a nagy testű fajtákban ez az időszak akár 18-24 hónapos korig is kitolódhat. <--break-><--break->

 

 A vemhesség élettana

Az ivarzás során fejlődő tüszőkből a peteleválás (ovuláció) során szabadulnak ki a petesejtek (primer oocyta), amik 24-72 óra alatt további érési folyamaton mennek keresztül, míg elérik a fertilizációhoz (megtermékenyülés) szükséges végleges állapotukat.
Életképességük átlagosan 2-4 nap.
<--break->A megtermékenyülés és az első osztódások a petevezetőben mennek végbe, majd mintegy 6-10 nappal az ovulációt követően 32, ill. 64 sejtes blastocyta-állapotban (embrió) szabadulnak ki a méh üregébe. Ezt követően még kb. 3 napig a 0,3-1 mm átmérőjű blastocyták szabadon "úsznak", mielőtt egy további 3 napos migrációt követően, kb. 2 mm átmérőjű képletként, a megtermékenyülést követően legkésőbb a 17-21. napon megtapadnak a méhfalon (beágyazódás).

 

Amikor egy szuka ellésének időpontja közeledik, gazdájának fel kell készülnie a szülésnél való segédkezésre és a kölykök gondozására. Ehhez jó, ha tudja, mire kell figyelemmel lennie, hogyan zajlik rendben az ellés, és mit kell tenni, ha kutyájánál probléma adódik.