2012. október - HRK Képességvizsga - dr.Gombos László tollából.

Verával és Almával a golden retrieverrel (Boó kutyánk kölykével) vettünk részt az idei utolsó képességvizsgálaton.
Ennek kapcsán írta meg gondolatait a munkakutyákról dr. Gombos Laci, - akitől hozzájárulást kaptam, hogy a honlapunkon megjelentessem, amit ezúton is megköszönök.

"Sziasztok!

Az idei év Zalaegerszegen kétség kívül a kutyások éve volt - Agility bajnokság, Retriever Találkozó, Munkakutya VB és ráadásként még két CAC is. De mi is az a munkakutya? - merülhet fel bennünk  a kérdés. A munkakutya VB kapcsán több fórumon is egyértelműen azonosítva lett az Őrző-védő sporttal, pedig ha jól végig gondoljuk, minden kutya, mely segít nekünk, munkában van mellettünk, az valójában igazi munkakutya :-)))
Szóval munkakutya a csetmetben kajtató vizsla, a fürtös szőrű, nyájat kergető puli, a szarvasgombát-kereső golden, a gyerekekek közt vidáman szaladgáló terápiás labrador, a dominanciaváltással működő vakvezető kutya és (szerintem) sok-sok hobbikutya is.  
Az internetet böngészve a wikipédián nemrég a kutya megfogalmazásánál ezt olvastam: "Az egyetlen olyan állatfaj, amely tudományos nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt." Szánjunk csak egy percet ennek a mondatnak a végiggondolására - véget nem érő meditáció lehet a vége. Az nem kérdés, hogy a családhoz tartozik, de vajon ki tudjuk-e elégíteni mindazt, amire egy kutyaféle-családtagnak szüksége van- lehet? Szeretne-e például iskolába járni?... szintén wikipédia:
"A kutyák általában szeretnek iskolába járni, mivel az nekik egy program, amelyen a Gazdával együtt vehet részt". - és hogy ez mennyire igaz, azt mindenki tudja, aki csak kicsit is elgondolkodott azon, hogy miért is tart kutyát. Ha pedig már túl van ezen és elkezdtek együtt készülni például egy vizsgára, akkor már igazi munkát végeznek - hobbiból, örömmel, játékból, sportból de igazi munkát!

Néhány éve egyik kedves "labrador-munka/sport kutyás ismerősöm hívott, hogy jönne 8 darab 4 hónapos (!) kutyát beoltatni. A furgon hátsó ajtaját kinyitva laikus kutyásként arra számít az ember, hogy a 8 kutya 8 felé fut, vagy legalább is próbál heves érdeklődésének hangot adni. Én is fel voltam erre lelkileg készülve - de gondoltam majd valahogy összevadásszuk őket, egy négy hónapos labi végül is könnyen becserkészhető :-))) Az ajtó nyílt és a furgon hátuljában a 8 kutya áhitattal és maximális odafigyeléssel nézte, hogy mit szeretne a gazdi... Nemhogy nem ugrottak ki, de kirángatni sem lehetett volna őket. A gazdi egyenként hívta őket ki, majd az "aktus" után egy szóra ugrottak vissza a helyükre. Hihetetlen volt látni, hogy ilyen is van. A gazdi látva elismerő meglepettségemet csak annyit mondott: ezek munkavonalas labik, jó aggyal, gyors gondolkodással, és a minden lépésemet figyelik.
Ez volt az pillanat, amikor megértettem, hogy mit jelent a munkavonal, és sajnos megértettem, hogy például miért lehet egy víziszonyos, ösztönhiányos golden kiállítási fajtagyőztes. Mindenki álma, hogy egy olyan kutyát nevelhessen, aki könnyen tanul, issza minden szavunkat, megfelelően higgadt és tüzes, és jó agya van. Ezek a feltételek minden kutyával való munkában hasznosak, a mi esetünkben további feltétel volt a terápiás kutyák egyéb jellemvonási, mint az emberrel való jó kommunikáció, teljes agresszió mentesség, kreativitás, jó kapcsolat teremtő képesség. Goldenesként persze mi más fajta jöhetett volna számításba, mint egy golden, de csakis munkavonalból. Megismertük a szülőket is gazdijaikat, így az alom megszületése után egy alomteszttel igyekeztünk megismerni a kölköket is. Így került hozzánk új kutyusunk, Alma.
Alma most másfél éves, és bár elkezdtük vele  a terápiás munkára való felkészítést is, az igazi énjét a retriever sportban mutatta meg. Már fiatal kölök korában is iszonyatos munkatempója volt, ami még egy csiptenyi eszetlenséggel is társult. Na nem mintha most sokkal jobb lenne (talán majd 5 évesen:-))  ), de gazdija, Vera sok energiát fordított arra, hogy kapcsolatuk olyan legyen, mint amit most hétvégén láttam Alma képesség vizsgáján. Azt már láttam a felkészülés során is, hogy Alma nagyon gyorsan tanul, de a vizsgát megelőző napon már egyértelműen éreztem azt, mint amit az oltásra váró labiknál- ez igazi munkakutya.

Ezúton is szeretnék gratulálni Verának és Almának, hogy átélhettem mindazt, amit a vizsgán láttam, és köszönöm Sebestyén Zsuzsinak és a Göcsej Kutya Klub kiképző csapatának, hogy segítették és segítik őket ebben. Persze a terv a munkavizsga, majd a terápiás vizsga, de mindezt úgy elérve, hogy figyelembe vegyük azt a tényt, hogy mint minden kutya, ő sem szeretne mást, mint hogy megadjuk neki amitől boldogan fog együttműködni velünk....

A vizsgáról készítettem nekik egy videót, akinek van kedve nézze meg, nagyon ügyik voltak!

Gombos Laci"